BEHIND THE SCENS – GRAVIDFOTOGRAFERING

Idag vill jag visa er lite behind the scens. Här är några bilder från en fotografering. Visar även resultatet från fotograferingen. Kan vara kul för er att se hur jag jobbar och hur resultatet blir.

När du gör en gravidfotografering hos mig så ställs det inga krav på dig, du behöver inte ha några tidigare erfarenheter och behöver inte veta vad du skall göra. Jag lägger väldigt mkt tid på detaljer, rättar till klänningen/kjolen, även håret och andra detaljer så som hårband på handleden. Jag instruerar dig och guidar dig genom hela fotograferingen, du behöver inte vara orolig för hur du skall stå. Jag visar dig exakt hur du skall göra.

Mitt mål med en fotografering är att du skall känna dig så vacker som möjligt. Jag håller koll på alla detaljer och planerar allt. Denna fotografering gjordes på vid sidan av en gångväg vid ett naturreservat i Huskvarna/Tenhult. Jag väljer platser som ligger nära en parkeringsplats för att du skall slippa gå så långt. Ofta så finns alla guldkorn där man tänker att det inte blir bra bilder.

GRAVIDFOTOGRAFERING ÅRET RUNT


En av de bästa grejerna med att fota gravida utomhus är att kunna göra det året runt och att hitta optimala lösningar för varje årstid. Jag tycker verkligen att varje årstid är unik och alla har sin charm.
Vintern, frost och snö – blir faktiskt ljus i bilderna. Våren, allt som blommar! Sommar, kunna vara vid vattnet. Hösten, alla fina färger.

Hur går en fotografering till när det är kallare ute?
Kylan är faktiskt inget problem, min lösning på problemet är värmepåsar och filtar, som hjälper förvånansvärt mycket! Vi fotar kortare stunder för att hålla röda näsor och händer borta.
Värmepåsarna kan du dessutom hålla i händerna, lägga innanför bh och trosorna, i skorna och på ryggen. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Det är så värt att våga sig ut i kylan under höst och vinter och fotografera. Låt inte kylan hindra dig från att boka en fotografering, mina kunder under tidigare år har inte klagat på kylan alls faktiskt!

GRAVIDFOTOGRAFERING PÅ VINTERN, GÅR DET?

Låt inte kylan hindra dig från att boka en fotografering under höst och i vinter. Detta gör jag för att vi skall ha de bästa förutsättningarna och frysa så lite som möjligt:

⠀⠀⠀⠀⠀
– Jag använder mängder av värmepåsar som du kan ha i skorna, i händerna och på kroppen innanför tröja, i trosorna, vart du nu fryser. De hjälper faktiskt förvånansvärt bra mot kylan.

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
– Jag ber dig ta på dig varma skor och så många lager byxor du kan, det är väldigt sällan benen och skorna syns.

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
– Vi lägger värmepåsar i din tjocka jacka som du tar på dig under pauserna! Så smart

⠀⠀⠀⠀⠀⠀
– Vi fotar kortare stunder för att undvika röda näsor och köra full värme i bilen under pauserna.


– Det är uppskattat att din partner är med en del under fotograferingen så att ni kan värma varandra.

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
– Vi har med oss något varmt att dricka, så mysigt med varm choklad.

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
– Vi har möjlighet att fota mitt på dagen när det är som varmast, för att ljuset är så mjukt oavsett tid på dygnet under hösten/vintern.

⠀⠀⠀⠀⠀⠀
– Jag har med mig massa filtar som du kan värma dig med eller som vi skulle kunna använda under fotograferingen för att få riktigt mysiga bilder.


– Vi kan fota i min gråa varma klänning (den som är på bilden), som är varm i sig. Som ger en riktig vinterkänsla i bilderna.

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
– Vi väljer en dag när det inte blåser, att fota på vintern när det blåser iskalla vindar är ingen hit.

COLESLAW

Min sambos favorit, coleslaw, han älskar det! Perfekt när man är dålig på att äta grönsaker som jag är haha. Idag vill jag dela med mig av receptet av min coleslaw.

Recept:

400 g vitkål
2-3 st morötter
2,5 dl crème fraiche
1,5 dl majonnäs
1 msk senap
1-2 st vitlöksklyftor
Salt
Peppar

Gör såhär:

Skala morötterna, riv sedan morötterna och vitkålen i en bunke. Pressa vitlöksklyftorna och släng i resten av ingredienserna, bland ihop. Låt stå till nästa dag i kylen så hinner den gojsa till sig och jag tycker den blir godare då. Väldigt enkelt och räcker i flera dagar.

HEMMAGJORD SMÖRGÅSTÅRTA

Något jag gjort flera gånger är en egen smörgåstårta, för att min sambo har önskat det på sin födelsedag, han älskar det! Tänkte först att jag aldrig kommer kunna göra en egen, men när jag började läsa recept så insåg jag att det inte alls var så svårt. Här är mitt recept!

Recept

Ca 8 portioner
10 st skivor rostat bröd, jättefranska

Fyllning 1, leverpastej
1 dl bostongurka
2,5 dl crème fraiche
1 st ugnsbakad leverpastej (200 g)

Fyllning 2, ost och skinka
200 g ost
200 g skinka
1 dl majonnäs
2,5 dl crème fraiche
1 st röd lök
Salt
Peppar

Glasyr
3 dl vispgrädde
2,5 dl crème fraiche
0,5 dl majonnäs

Garnering
Gurka
Isbergssallad
2 st ägg
Ost
Skinka

Gör såhär:

Jag börjar med att göra fyllningarna, fyllning 1, släng i allt i en bunke och rör ihop. Fyllning 2, jag brukar klippa små bitar av osten och skinkan. Hacka lök och rör ihop allt till en fyllning. Sedan skär jag bort kanterna på brödet och lägger 5 skivor på en bricka, den femte skivan delar jag på mitten så att tårtan blir en rektangel. Varje fyllning blir 1 lager, du kan dubbla eller dela receptet beroende på hur stor tårta du vill ha. Lägg fyllning 1 på det första lagret med bröd. Lägg sedan ett till lager med bröd och fyllning 2 ovanpå.

Man kan ha 3 lager med bröd, ena gången har jag haft 2 lager och andra gången 3 lager, är inte så noga med recept utan brukar bara göra tills jag blir nöjd.
Gör sedan glasyren och klä in tårtan, garnera med det du tycker om. Koka äggen till garnering.

Här är massa bilder på mina tårtor!

Här orkade jag inte lägga glasyr runt kanterna, det gjorde att kanterna blev hårda.

POTATISSALLAD

Gjorde en egen potatissallad till midsommar som blev jätteuppskattad i både min och Eriks familj, så vill dela med mig av receptet!
Det är äpple i som verkligen gjorde sitt, väldigt festligt blev det. Det blev en väldigt stor sats som räckte i flera dagar efteråt. Men det går ju halvera receptet.

Recept:

Ca 12 portioner
1 kg potatis (färsk eller vanlig)
2 st lite större äpplen
7,5 dl crème fraiche
2 dl majonnäs
2 msk senap
1 st stor röd lök
1 st gräslöksplanta, är ca 4 msk
Salt
Peppar

Gör såhär:

Skala och koka potatisen, låt svalna och skär i bitar. Jag gjorde ganska små bitar för jag gillar det. Skala och skär äpple och lök i små bitar, lägg i en bunke. Bland ihop alla ingredienser i bunken, jag brukar lägga i potatisen och gräslöken sist. Blanda till en jämn sallad. Ställ in i kylen.

Jag tycker inte att det är så noga med måtten på crème fraichen och majonnäsen, kör i så mycket du känner för. Hade inga speciella mått, jag gjorde lite tills jag blev nöjd.

VARFÖR GRAVIDFOTOGRAF? MOTALA

VARFÖR FOTAR DU JUST GRAVIDA?
Den första anledningen till varför jag valt att specialisera mig på just gravida är för att jag vill ha en inriktning som jag ger allt till, som jag kan bli bäst på. Jag tror att saker blir generellt bättre och mer äkta om man kör all in på en sak, istället för att halvhjärtat dela upp tiden på flera saker.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Dessutom hatar jag när kvinnor är elaka mot kvinnor, jag vill verkligen att kvinnor skall stötta kvinnor. Allt hat som jag fått stå ut med, för att jag är den jag är. Att vända det till en styrka och stärka andra kvinnor och få de att känna sig vackra och starka i sig själva. Så som samhället ser ut idag, så vill jag inte ha det. När jag ger andra kvinnor komplimanger (detta har hänt nyligen) så tas det fel, dom tror att jag vill något illa, att jag är avundsjuk eller att jag flirtar vilket är helt sjukt. Vill bara stötta och peppa, inget annat.


⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Den sista anledningen till varför jag valt gravida är för att jag tror verkligen att familjen är det största i livet, att man skall ta hand om sina nära och kära. Jag är en av dom som har ett riktigt familjehjärta och inser mer och mer för varje dag som går, hur mkt jag vill ha en familj. Att få höra alla andras historier och kärlek är så fint.

FOTA UTOMHUS VS I STUDIO

Jag har valt att bara köra fotograferingar utomhus. Främst för att jag tycker att man kan vara mycket mer kreativ utomhus, det finns mycket mer att röra sig med.
Att ta bilder i studio blir en typ av bild, medans bilder utomhus kan bli mängder av olika bilder. Man kan byta färg på bakgrunden i studio och få lite variation men när man fotar utomhus blir varje fotografering unikt även om man är på samma plats. Den effekten ger inte studiobilder, tycker jag.

Fördelar med att fota utomhus:
– Stor variation av bilder
– Varje fotografering blir unik
– Finns mer att röra sig med
– Det blir naturliga bilder
– Det känns inte så uppstyltat som att stå i en studio

Nackdelar med att fota utomhus:
– Man är beroende av vädret
– Oftast så stöter man på annat folk, man är aldrig ensam

HUR SER EN BRA FOTOPLATS UT?

Vi fotografer pratar hela tiden om att en fotografering måste ske på ”rätt plats” och att platsen är a och o. Jag skall förklara mer om vad jag menar med det.

En bra plats att fotografera på har/är:
– En öppen yta
– Där det finns skugga
– Något där solen kan gömma sig bakom
– En ren yta som inte har för mycket saker i bakgrunden
– Det är lätt att ta sig dit

Det är mycket som spelar in för att en plats skall vara ”rätt”, först och främst måste platsen vara ganska öppen. Det får inte vara några stora byggnader i vägen t.ex. för då studsar ljuset där och ger färgstick till bilden, alltså att du blir gul i ansiktet om byggnaden är gul. Så en öppen yta för att undvika färgstick.
Är det soligt så behöver man antingen hitta en skuggfläck eller att solen kan gömma sig bakom ett träd t.ex. för att man skall få ett mjukt ljus eller motljus. Att stå rätt i solen ger skarpa skuggor och blir inte så smickrande. För att få ett fint motljus kan man inte ta med hela solen, då blir det grådassiga bilder. Man vill inte heller ha för mycket objekt som stör i bakgrunden och tar fokuset från modellen. Tillsist om man fotar gravida som jag gör bör det vara lätt att ta sig till platsen, det är inte så lämpligt att behöva gå 2 km med en gravid kvinna.

2020, MINA MÅL

Nytt år, nya mål. Ville bara kika in här och berätta lite om mina mål för 2020.
Är inte speciellt förtjust i nyårslöften då ”alla” säger nytt år, nytt mig, och har ambitionen till att börja träna och ändra kosten, som bara håller i några veckor ändå.

Men känner ändå att någon typ av mål hade varit kul då det är lätt att summera hur det gått i slutet av året.

Jag har bestämt mig för att jag iaf skall söka in till yrkeshögskola. Åtminstone söka in och se om jag vill tacka ja eller nej, känner lite att det är nu eller aldrig. Jag skall söka till systemutvecklare, eftersom jag körde uteslutningsmetoden och bara det blev kvar haha. Vet inte till 100% om jag vill plugga, har en hel del frågor kring det. Och är mest nojig för ekonomin.

Sedan saknar jag att pyssla, känner att jag aldrig har tid till det, men detta året skall jag se till att få mer tid till just det!
Har bestämt mig för att ha ett pysselprojekt i månaden! Har redan gjort klart januaris pyssel, så himla kul.

Den sista grejen jag vill göra under 2020, är att läsa en bok i månaden, tycker verkligen att böcker ger mig så mkt. Att man får ut något av det och lär sig en hel del. Började faktiskt med detta redan i höstas och har nog läst 6 st böcker under hösten.