5 FAVORIT FOTOPLATSER I MOTALA

Mina 5 go-to platser i Motala som alltid funkar att fotografera gravida och barn på.
Den första platsen är ett öppet fält med högt gräs som ligger där lalandia skall byggas. Så får passa på att fota där så mycket som möjligt innan de börjar bygga, det är väldigt vackert och är min absoluta favoritplats i Motala. Den funkar att fota på året runt.

Min andra favoritplats har jag fallit tillbaka på i flera år och den funkar året om, det är en björkskog. Det är lätt att ta sig dit och man behöver inte gå många meter för att komma in i skogen. Så det är en perfekt plats för en gravidfotografering.

Den tredje favoritplatsen funkar bäst på våren sommaren, dels för att det är ett hav av vitsippor och för att det är ett grönområde som har så fit ljus på sommaren.

Den fjärde platsen är också ett öppet fält men som har lite träd och buskar som man kan ha i förgrunden, det ger lite mer djup i bilderna, det händer något mer. Här passar det bra att fotografera parbilder och det ligger en parkering precis bredvid. Funkar också året runt, speciellt på hösten.

Mitt sista guldkorn i Motala passar bra till småbarnfotografering och familjefotografering där barnen kan springa runt och leka. Gömma sig bakom stenar och det går att fota bra bilder från alla vinklar. Tycker att det blir väldigt fint med stenar i bakgrunden, den ligger längs med gamla vägen till Skänninge.

VAD KAN DU FÖRVÄNTA DIG AV MIG SOM FOTOGRAF?

Jag vill berätta vad du som kund kan förvänta dig av mig som din fotograf, hur jag är som person och lite hur en fotografering går till.

Du kan förvänta dig:
💕Tydliga instruktioner, jag är väldigt mån om att det är obekvämt att stå framför kameran och jag som person är väldigt tydlig i min kommunikation, därför ger jag dig tydliga instruktioner om vad du skall göra.

🥰Kunskap, jag har fotat i 10 år, jag vet verkligen vad som funkar respektive inte funkar.

💕Acceptans, jag vet att barn kan vara tjuriga och jag vet att du kanske har det jobbigt som gravid, du kan förvänta dig att jag accepterar er för de ni är och är öppen för att få veta mer.

🥰En väl planerad fotografering, jag planerar varenda minut av mitt liv, skriver listor och organiserar, därför är allt jag gör väldigt genomtänkt. Jag lägger mycket tid på alla detaljer under en fotografering.

💕Inte uppstyltat, jag springer runt i väldigt konstiga ställningar och barnen får leka, det är inte alls så uppstyltat som man kan tro att en fotografering är, jag skulle beskriva det som en rolig stund mer än en uppstyltad stel fotografering.

BARNETS FÖRSTA ÅR, DÅ ÄR DET BÄST ATT FOTA

3-4 månader, när hen kan hålla uppe huvudet och ligga på mage, även sitta med stöd. En bra tidpunkt att ta familjebilder när barnet börjat le och skratta.

6 månader, när hen kan sitta själv utan stöd. Och din bebis börjar utforska sina händer och saker runt omkring, perfekt att fotas med en leksak t.ex.

7-9 månader, när hen börjar krypa och i vissa fall kan stå upp med stöd. Då har vi lite mer kontroll under fotograferingen.

1 år, min favoritålder att fota, när hen går eller i alla fall står upp med stöd. Åldern när de är så glada och busiga och springer iväg.

Alla fotograferingar med barn sker på barnets villkor. Vi fotar korta stunder och med min 10 åriga erfarenhet med kameran gör att jag hinner få många bilder även om de bara ler i någon sekund.

3 SAKER ATT TÄNKA PÅ VID EN GRAVIDFOTOGRAFERING

Det är läskigt att komma till en fotografering när man inte är van att stå framför kameran, vilket majoriteten av mina kunder inte är. För att våga ta mod till att boka en fotografering så kan man lugna oron genom att förbereda sig. Därför vill jag ge 3 tips på vad man skall tänka vid en gravidfotografering.

1. Ta bort gummiband och annat från handlederna, de ger fula märken, tänk också på att ha fullt målade naglar eller inget nagellack alls.

2. Ta helst på dig ljusa trosor och en bh utan band, har du ingen bh utan band så kan vi lätt vika in dem. Har vi vita kläder så kan trasorna synas igenom om de är mörka.

3. Sluta oroa dig för att du inte vet hur du skall göra framför kameran. Jag har 10 års erfarenhet av fotografering och jag vet precis vad som funkar respektive inte funkar och jag berättar precis hur du skall göra. Oftast behöver du inte ens titta in i kameran.

GRAVIDFOTOGRAFERING MJÖLBY

Denna fotografering fotades på mitt favoritställe i Mjölby/Skänninge, ett gammalt gravfält som nu är ett naturreservat. Det var en väldigt fin dag, men när jag och Emma kom till platsen så blåste det enormt mycket, vi gjorde ändå ett försök att fota.

Vi gav upp väldigt snabbt för att vinden förstörde bilderna helt, det gick verkligen inte att få några bra bilder. Jag tycker att vind är det värsta vädret att fota i, det blir inte snyggt hur man än gör.

Det jag vill komma fram till är att om du bokar en gravidfotografering hos mig, oavsett vilken årstid du bokar så ingår det ombokning vid dåligt väder. Det är alltid fint att fota vid vattnet, men nackdelen med det är att det oftast blåser, eller ja det blåser alltid mer eller mindre vid vattnet (speciellt i Motala där Vättern är nära). Men jag har alltid en plan B plus att vi kan boka om tiden.

Jag och Emma gjorde ett nytt försök några dagar senare. Och det blev mycket bättre bilder, eftersom jag bara fotograferar utomhus så är vi beroende av vädret och vädret är väldigt viktigt för resultatet på bilderna.

Vi använde dessutom min nya ljusblå tyllkjol som jag gjort själv. Tyllkjolar ger en som mäktig känsla i bilderna tycker jag. Det var frost på backen så vi använde värmepåsar för att Emma inte skulle frysa. Hon blev till och med för varm och lämnade ifrån sig värmepåsarna, haha.

BEHIND THE SCENS – GRAVIDFOTOGRAFERING

Idag vill jag visa er lite behind the scens. Här är några bilder från en fotografering. Visar även resultatet från fotograferingen. Kan vara kul för er att se hur jag jobbar och hur resultatet blir.

När du gör en gravidfotografering hos mig så ställs det inga krav på dig, du behöver inte ha några tidigare erfarenheter och behöver inte veta vad du skall göra. Jag lägger väldigt mkt tid på detaljer, rättar till klänningen/kjolen, även håret och andra detaljer så som hårband på handleden. Jag instruerar dig och guidar dig genom hela fotograferingen, du behöver inte vara orolig för hur du skall stå. Jag visar dig exakt hur du skall göra.

Mitt mål med en fotografering är att du skall känna dig så vacker som möjligt. Jag håller koll på alla detaljer och planerar allt. Denna fotografering gjordes på vid sidan av en gångväg vid ett naturreservat i Huskvarna/Tenhult. Jag väljer platser som ligger nära en parkeringsplats för att du skall slippa gå så långt. Ofta så finns alla guldkorn där man tänker att det inte blir bra bilder.

GRAVIDFOTOGRAFERING ÅRET RUNT


En av de bästa grejerna med att fota gravida utomhus är att kunna göra det året runt och att hitta optimala lösningar för varje årstid. Jag tycker verkligen att varje årstid är unik och alla har sin charm.
Vintern, frost och snö – blir faktiskt ljus i bilderna. Våren, allt som blommar! Sommar, kunna vara vid vattnet. Hösten, alla fina färger.

Hur går en fotografering till när det är kallare ute?
Kylan är faktiskt inget problem, min lösning på problemet är värmepåsar och filtar, som hjälper förvånansvärt mycket! Vi fotar kortare stunder för att hålla röda näsor och händer borta.
Värmepåsarna kan du dessutom hålla i händerna, lägga innanför bh och trosorna, i skorna och på ryggen. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Det är så värt att våga sig ut i kylan under höst och vinter och fotografera. Låt inte kylan hindra dig från att boka en fotografering, mina kunder under tidigare år har inte klagat på kylan alls faktiskt!

GRAVIDFOTOGRAFERING PÅ VINTERN, GÅR DET?

Låt inte kylan hindra dig från att boka en fotografering under höst och i vinter. Detta gör jag för att vi skall ha de bästa förutsättningarna och frysa så lite som möjligt:

⠀⠀⠀⠀⠀
– Jag använder mängder av värmepåsar som du kan ha i skorna, i händerna och på kroppen innanför tröja, i trosorna, vart du nu fryser. De hjälper faktiskt förvånansvärt bra mot kylan.

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
– Jag ber dig ta på dig varma skor och så många lager byxor du kan, det är väldigt sällan benen och skorna syns.

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
– Vi lägger värmepåsar i din tjocka jacka som du tar på dig under pauserna! Så smart

⠀⠀⠀⠀⠀⠀
– Vi fotar kortare stunder för att undvika röda näsor och köra full värme i bilen under pauserna.


– Det är uppskattat att din partner är med en del under fotograferingen så att ni kan värma varandra.

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
– Vi har med oss något varmt att dricka, så mysigt med varm choklad.

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
– Vi har möjlighet att fota mitt på dagen när det är som varmast, för att ljuset är så mjukt oavsett tid på dygnet under hösten/vintern.

⠀⠀⠀⠀⠀⠀
– Jag har med mig massa filtar som du kan värma dig med eller som vi skulle kunna använda under fotograferingen för att få riktigt mysiga bilder.


– Vi kan fota i min gråa varma klänning (den som är på bilden), som är varm i sig. Som ger en riktig vinterkänsla i bilderna.

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
– Vi väljer en dag när det inte blåser, att fota på vintern när det blåser iskalla vindar är ingen hit.

COLESLAW

Min sambos favorit, coleslaw, han älskar det! Perfekt när man är dålig på att äta grönsaker som jag är haha. Idag vill jag dela med mig av receptet av min coleslaw.

Recept:

400 g vitkål
2-3 st morötter
2,5 dl crème fraiche
1,5 dl majonnäs
1 msk senap
1-2 st vitlöksklyftor
Salt
Peppar

Gör såhär:

Skala morötterna, riv sedan morötterna och vitkålen i en bunke. Pressa vitlöksklyftorna och släng i resten av ingredienserna, bland ihop. Låt stå till nästa dag i kylen så hinner den gojsa till sig och jag tycker den blir godare då. Väldigt enkelt och räcker i flera dagar.

HEMMAGJORD SMÖRGÅSTÅRTA

Något jag gjort flera gånger är en egen smörgåstårta, för att min sambo har önskat det på sin födelsedag, han älskar det! Tänkte först att jag aldrig kommer kunna göra en egen, men när jag började läsa recept så insåg jag att det inte alls var så svårt. Här är mitt recept!

Recept

Ca 8 portioner
10 st skivor rostat bröd, jättefranska

Fyllning 1, leverpastej
1 dl bostongurka
2,5 dl crème fraiche
1 st ugnsbakad leverpastej (200 g)

Fyllning 2, ost och skinka
200 g ost
200 g skinka
1 dl majonnäs
2,5 dl crème fraiche
1 st röd lök
Salt
Peppar

Glasyr
3 dl vispgrädde
2,5 dl crème fraiche
0,5 dl majonnäs

Garnering
Gurka
Isbergssallad
2 st ägg
Ost
Skinka

Gör såhär:

Jag börjar med att göra fyllningarna, fyllning 1, släng i allt i en bunke och rör ihop. Fyllning 2, jag brukar klippa små bitar av osten och skinkan. Hacka lök och rör ihop allt till en fyllning. Sedan skär jag bort kanterna på brödet och lägger 5 skivor på en bricka, den femte skivan delar jag på mitten så att tårtan blir en rektangel. Varje fyllning blir 1 lager, du kan dubbla eller dela receptet beroende på hur stor tårta du vill ha. Lägg fyllning 1 på det första lagret med bröd. Lägg sedan ett till lager med bröd och fyllning 2 ovanpå.

Man kan ha 3 lager med bröd, ena gången har jag haft 2 lager och andra gången 3 lager, är inte så noga med recept utan brukar bara göra tills jag blir nöjd.
Gör sedan glasyren och klä in tårtan, garnera med det du tycker om. Koka äggen till garnering.

Här är massa bilder på mina tårtor!

Här orkade jag inte lägga glasyr runt kanterna, det gjorde att kanterna blev hårda.