HUR SER EN BRA FOTOPLATS UT?

Vi fotografer pratar hela tiden om att en fotografering måste ske på ”rätt plats” och att platsen är a och o. Jag skall förklara mer om vad jag menar med det.

En bra plats att fotografera på har/är:
– En öppen yta
– Där det finns skugga
– Något där solen kan gömma sig bakom
– En ren yta som inte har för mycket saker i bakgrunden
– Det är lätt att ta sig dit

Det är mycket som spelar in för att en plats skall vara ”rätt”, först och främst måste platsen vara ganska öppen. Det får inte vara några stora byggnader i vägen t.ex. för då studsar ljuset där och ger färgstick till bilden, alltså att du blir gul i ansiktet om byggnaden är gul. Så en öppen yta för att undvika färgstick.
Är det soligt så behöver man antingen hitta en skuggfläck eller att solen kan gömma sig bakom ett träd t.ex. för att man skall få ett mjukt ljus eller motljus. Att stå rätt i solen ger skarpa skuggor och blir inte så smickrande. För att få ett fint motljus kan man inte ta med hela solen, då blir det grådassiga bilder. Man vill inte heller ha för mycket objekt som stör i bakgrunden och tar fokuset från modellen. Tillsist om man fotar gravida som jag gör bör det vara lätt att ta sig till platsen, det är inte så lämpligt att behöva gå 2 km med en gravid kvinna.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *